czwartek, 21 kwietnia 2016

Szczupli Dzięki Modyfikacji Naszych Genów część 2

 

 Oszukanie naturalnego mechanizmu 

może nam pomóc stracić wagę.

 

 

Mechanizm oszczędzania energii,pomoże w utracie wagi   organizm człowieka nie jest w stanie nie odróżnić bycia na diecie od głodzenia, kanały potasowe wrażliwe na ATP (KATP) są modulatorami wydajności energetycznej mięśni szkieletowych (nawet podczas ruchu o niskiej intensywności).  zmiana aktywności KATP sprawia, że mięśnie szkieletowe stają się mniej wydajne i spalają więcej kalorii. zaburzałoby aktywność kanałów w bardzo izolowany i kontrolowany sposób. Terapia genowa zastosowana wcześniej w studiach na modelu mysim nie nadaje się bowiem dla ludzi, a lek hamujący kanał działałby nie tylko na kanały w mięśniach, ale i w sercu. związek zwany vivo-morfolino, który hamuje produkcję KATP. Wstrzyknięcie go do mięśnia uda myszy prowadziło do miejscowego zatrzymania produkcji KATP i nie wpływało na inne narządy ani nawet na pobliskie mięśnie szkieletowe. Okazało się, że ostrzykiwane mięśnie spalały więcej kalorii niż mięśnie niepoddawane żadnym zabiegom. Nie miało to znaczącego wpływu na ich zdolność do tolerowania wysiłku.

Mniej wydajne energetycznie mięśnie spalają więcej kalorii nawet podczas wykonywania codziennych czynności - podsumowuje dr Leonid Zingman.

 

Jeść i chudnąć 

 

Brak genu kodującego dzięki któremu można jeść więcej i ważyć mniej gen ten koduje enzym konieczny do chemicznego strawienia niektórych aminokwasów. Dochodzi do  skumulowania leucyny, dzięki czemu komórki produkują nowa  niepotrzebnych łańcuchy białkowe. które zostają rozłożone.syntetyzowanie i rozkładanie cząsteczek substancji istotnych z biologicznego punktu widzenia może być pomocne w pozbyciu się nadwyżek energetycznych, (Cell Metabolism).badania wykazały ze diety bogate w białko lub suplementy zawierające aminokwasy w których jest leucyną często pomagają zrzucić zbędne kilogramy. wylaczony gen zawiaduje procesem wychwytywania aminokwasów z krwi. lekko podwyższoną ciepłotę ciała, co wiązało się ze spalaniem nadwyżek pokarmowych. Lynch ma nadzieję, że okiełznanie procesu jałowego wytwarzania i rozkładania białek pozwoliłoby uzyskać nowe narzędzie leczenia otyłości u ludzi.

-Susan Fried, endokrynolog z Uniwersytetu w Baltimore, mówi ze  zwiększanie dawek dostarczanej organizmowi danego aminokwasy jakim w typ wypadku jest leucyny pochodzącej z protein jest kluczem , ale zablokowanie jej metabolizmu. Podobny efekt na ludziach można osiągnąć przez odpowiednią manipulowanie genami, po przez leki które hamują enzym rozkładający aminokwas jakim jest omawiana  Leucyna. 


Wrażliwość na węglowodany Gen (AMY1).

Wrażliwość na węglowodany jest sprawą indywidualna każdego człowieka.To właśnie Geny określają w jaki sposób metabolizowane są węglowodanów. Badanie na genie odpowiadającym za trawienie skrobi.

  Na Metabolizm nasz węglowodanów przyczyniła się dość mocno sama ewolucja człowieka , która miała znaczący wpływ na to , że niektórzy ludzie łatwiej tolerują węglowodany i dobrze czują się na takiej diecie.Jednak sama ewolucja  doprowadziła tego genu, który jest odpowiedzialny za rozkład węglowodanów zawarty w ludzkiej ślinie gen AMY(Atkins Gene.)Sprawia on, już w ślinie zaczyna się podział i trawienie skrobi zawartej np. w ryżu,ziemniakach czy Batatach i innego typu pożywieniu która zawiera w sobie skrobie. Grupa badawcza, która poddawała się eksperymentowi, została podzielona na grupy o wysokim poziomie amylazy i niskim poziomie amylazy (geny trawiącego). Podawano im skrobię i glukozę. w Grupie o niskim poziomie zanotowano wyższy poziom glukozy we krwi po konsumpcji skrobi w porównaniu z grupą o wyższym poziomie amylazy. Ci, którzy mieli poniżej 20 kopii tego genu przybierali na wadze znacznie szybciej.

 Indywidualny metabolizm  węglowodanów może stanowić ważną role w diecie człowieka i wpływ na jego organizm jak chodzi o przybieranie na masie tłuszczowej Okazuje się, że nie każda osoba posiada AMY1 w takim stopniu, aby zachowywać zawsze szczupłą sylwetkę.AMY1 sprawia, że węglowodany są szybciej rozkładane i nie wpływają znacząco na odkładanie się tkanki tłuszczowej.

  Naukowcy z Kings College w Londynie mówią ze odkrycie może mieć kluczowy na walkę z otyłością w przyszłości. Następnym celem badaczy jest dowiedzenie się więcej o funkcjonowanie tego enzymu.


 

Białka PLEXIN D1

 

  Ludzie którym brakuje
 tego genu wykazują mniejszą ilość tłuszczu wewnętrznego, nawet na diecie
 wysoko tłuszczowej.I są mniej narażone na insulino odporność.

dzieki temu typowi białka,można określić rozwój kształtu ciała danej osoby, jej metabolizm oraz możliwe choroby, takie jak cukrzyca.

W badaniu „Proceedings Journal of National Academy of Sciences” naukowcy analizują wpływ białka PLEXIN D1 na ciało. Ludzie, którym brakuje tego genu wykazują mniejszą ilość tłuszczu wewnętrznego, nawet na diecie wysoko tłuszczowej. Oprócz tego są mniej narażone na insulino odporność.Jak i tłuszczu trzewnego oraz nadmiaru tkanki tłuszczowej w okolicach bioder i ud czy brzucha. Co ciekawe, tłuszcz gromadzący się na brzuchu może oznaczać wyższe ryzyko stanów zapalnych, chorób metabolicznych, nadciśnienia, udarów mózgu czy cukrzycy i chorób serca. nowy szlak molekularny, który określa wpływ magazynowania tłuszczu w ciele i zależności związane z jego powstawaniem. Osoby niezawierające genu PLEXIN D1 posiadają tkankę tłuszczową z mniejszymi, ale liczniejszymi krwinkami, które odpowiadają za niższe ryzyko chorób metabolicznych. Ludzie bez tego genu szybciej usuwają cukier z krwi dzięki czemu wykazują mniejsze ryzyko cukrzycy i chorób serca. Podsumowując, obecność lub brak genu PLEXIN D1  Jest genetycznie zapisany w naszym ciele i póki co nie ma sposobu na jego modyfikację.

Usunięciu genu otyłości o nazwie Genu Plin2

 

 Usunięcie genu  Genu Plin2
który jest odpowiada za produkcję białka regulującego metabolizm i magazynowanie tłuszczu w organizmie.Badanie na myszach bez genu otyłości posiadają o 20 proc. mniejsze komórki tłuszczowe, które nie wykazują objawów stanu zapalnego, zazwyczaj towarzyszącego otyłości. Nie cierpią również na stłuszczenie wątroby.Myszy po usunięciu specyficznego genu nie przybierają na wadze, nawet gdy są karmione dietą o wysokiej zawartości tłuszczu. O badaniach zawiadamia czasopismo "Journal of Lipid Research". Myszy były zdrowsze. Miały niższy poziom trójglicerydów, były bardziej wrażliwe na insulinę.

Naukowcy przypuszczają, że nieobecność genu może powodować szybsze metabolizowanie się tłuszczu, ale chcą przeprowadzić więcej badań, aby potwierdzić  poznać stojący za wszystkim mechanizm. Ludzie też są posiadaczami  Genu Plin2.mówi - McManaman.

 

Referencje

Źródło: „Proceedings Journal of National Academy of Sciences”

„kopalniawiedzy,,PAP Life".


 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz