Sacharoza
w formie rafinowanej (czyli znany nam cukier z cukierniczki Co ciekawe, jest on obecny nie tylko w słodyczach i słodzonych napojach,
ale w wielu innych produktach żywnościowych, które powszechnie uznaje
się za „dietetyczne” i zdrowe. kryje się on w dżemie, jogurcie
owocowym czy nawet chlebie… mówisz ze nie jadasz słodyczy czy czekolady, wszystkich wyrobów cukierniczych jak ciastek,cukierków, nie pijesz słodzonych napojów nie słodzisz kawy i herbaty,
więc wydaje Ci się, że problem nadmiernego spożycia cukru Ciebie nie
dotyczy które na pierwszy rzut oka wydają się nie mieć z dodatkami takimi jak sacharoza. źródłem cukru są pokarmy, których smak nie jest słodki dodawany nie jest tylko do słodyczy, ale i także do innych artykułów spożywczych, których nigdy byśmy o obecność sacharozy nie podejrzewali! i produkty reklamowane często jako zdrowe. Przemysł
spożywczy karmi nas cukrem czy tego chcesz, czy nie.
W takim razie co robi złego cukier? Cukier wpływa na każdy organ naszego ciała. Nasza wątroba magazynuje cukier w formie glukozy (glikogenu) . Dzienny pobór
cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru)
wypełnia ją i powiększa do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu
powraca do naszej krwi w formie kwasów tłuszczowych. Te wędrują do
każdej części naszego ciała.zaczynamy mieć problemy z otyłością tkanki powoli ulegają degeneracji Nadużywanie cukru prowadzi do uzależnienia od niego, Począwszy od XIX w. przemysł cukrowniczy przeznaczał miliony dolarów na cele znalezienia czegoś, pseudonaukowego,
co by pozwoliło oczyścić krążącą negatywną opinię o cukrze. Promowania cukru.W dobie wysoko przetworzonej żywności to obłęd każdego dnia przesadzamy z jego ilością to nie nasza wina bo to są ukryte źródła cukrów tak zwane dodane są to produkty które nie są z tym kojarzone mianowicie
zbożowe przetwory (pieczywo, pyzy, ciasto na pizzę), przetwory mleczne
(twarożki, maślanki, kefiry, jogurty smakowe) czy rozmaite dania instant (zupki w
proszku ) dania gotowe i sosy.Przykładem dobrym to coraz
słodsze hamburgery serwowane w barach szybkiej obsługi! gdy spojrzymy tylko na etykietę to ujrzymy mieszanki wypełniaczy, barwników, aromatów i cukru to wszystko sprawia przyjemne uczucie zadowolenia.Pikantne-słodkie
smaki. Taka mieszanka maskuje zbyt słodki smak co daje efekt mniej odczuwalnego cukru niż na prawdę jest, sprawiają, że stajemy się później syci. W przypadku pokarmów słodko-kwaśnych
czy słodko-pikantnych odczucie to pojawia się relatywnie później.
tłuszcz i cukier sól Glutaminian sodu(E621)(glutaminian sodu, glutaminian potasu, glutaminian wapnia i kwas glutaminowy)
Cukier od zawsze kojarzymy był głownie ze słodyczami,batonikami,ciastkami i
cukierkami. A dżemy, czy soki wszelkiego rodzaju napoje owocowe, owocowe przetwory
mleczne uważane są za zdrowszą wersje dla łakoci.Produkty powinniśmy sprawdzać pod względem jakości danego produktu dokładnie lustrować etykiety. Konsekwencje beztroskiej długoterminowej diety bogatej wodżywczym cukry mogą być bardzo przykre dla nas. Jedzenie jest coraz bardziej Bogate w cukry rafinowane, musimy starannie dokonywać zakupów spożywanych pokarmów. Sprawdzanie etykiet w dzisiejszych czasach to niestety konieczność,często obniżanie kaloryczności zastępowana na miejsce tłuszczu cukrem.
Przykład nabiału
Wydaje się nam ze smak i zapach nadają po prostu dodane kawałki
owoców które same w sobie zawierają naturalną fruktozę i myślimy ze samych
jogurtów się nie dosładza, no bo po co..? Mało komu przyjdzie niestety do
głowy, że walory sensoryczne takiego wyrobu można powiedzieć cukierniczego wynikają głównie z
obecności sporej dawki samego dodanego cukru w postaci sacharozy . W zasadzie można powiedzieć, że jogurt owocowy
jest wyrobem cukierniczym i nic nie ma wspólnego ze zdrowiem tym bardziej jeśli ma wkłady witaminowe czy kwasy omega3 jest to hipokryzją, porównać można go podobną formą do deseru np:co lody pod względem odżywczym . Z resztą dodatek cukru znaleźć można także w innych niż jogurty
owocowe produktach mlecznych, wystarczy tylko dobrze poszukać.Po co cukier nadaje potrawom mocno ich strukturę est on higroskopijny, to znaczy posiada zdolność do absorpcji wody.
Dzięki tej właściwości można przez długi okres przechowywać produkty
spożywcze, a produkty piekarnicze pozostają miękkie i świeże oraz
mrożone owoce zachowują swój kolor.
Polecam Film pod tytułem cały ten Cukier ukryty w żywności
Sacharoza w formie rafinowanej (czyli cukier z cukierniczki Co ciekawe, są one obecne nie tylko w słodyczach i słodzonych napojach,
ale w wielu innych produktach żywnościowych, które powszechnie uznaje
się za „dietetyczne” i zdrowe.
smakowe produkty mleczne jogurtach serkach homogenizowanych, to najbardziej oczywiste źródła cukrów dodanych. Co ciekawe
produkty tego typu często reklamowane są jako „zdrowe” czy też
„dietetyczne”, (czyli 9 –
10 łyżeczek) cukrów takich jak sacharoza i laktoza!
gotowe sosy – zarówno te w proszku(torebki ) jak i te w słoikach są niekiedy
po prostu nafaszerowane cukrami, na rynku znaleźć można i takie, które
niemal w połowie składają się z sacharozy.
wędlinach kiełbasach i szynkach szukać cukru – mało komu taki pomysł przyjdzie do głowy. A jednak tego typu poszukiwania mogą okazać się owocne. Niestety, producenci wyrobów garmażeryjnych nierzadko dosładzają swoje wyroby,milonki – wbrew temu co można byłoby się spodziewać,
współczesne wędliny stanowią źródło nie tylko konserwantów i tanich
wypełniaczy takich jak białko sojowe, ale również i cukru stołowego bądź
też – syropu glukozowo-fruktozowego,
pieczywie – niektóre bułki i chleby, Najczęściej to chleby tostowe, bułki do hamburgerów,makaron inne rodzaje pieczywa i wyrobów mącznych,makarony w tym również razowego i pełnoziarnistego
mogą takie gratisy zawierać. Lustrujcie uważnie etykietę „chleba
naszego powszedniego”
Leki (np:syropy,żelki witaminowe,lizaki,tabletki na ból gardła itp)
produkty typu „light”, koktajle odchudzające z domieszką dominujących składników w nich jest sacharoza,
maltodekstryna// nie tylko pełnoziarniste
komponenty zbożowe, ale także surowce zbożowe poddane procesowi
rafinacji.
„Bez cukru” nie zawsze oznacza, że produkt jest zdrowszy. Bez cukru, czyli z czym? Czytajmy etykiety.
E950 (acesulfam K), E951 (aspartam) bądź E952 (cyklaminian sodu). sacharyniany sukraloza cukier - kwas cyklaminowy ,, sacharyna, sukraloza.Izomaltuloza izomer sacharozy Związek ten należy do dwucukrów – podobnie jak popularna sacharoza zbudowana jest z glukozy i fruktozy.Palatynoza
Cukier dodawany jest też do krewetek taniej jakości,do mielonek mięsnych,konserw rybnych innych niż w sosie własnym do konserwowanych,mroczonych warzyw i owoców mianowicie soków warzywnych i owocowych ,jak np(sok pomidorowy)
rafinowane Cukier nie jest naturalnym składnikiem naszej diety
Pod względem ewolucji cukry
rafinowane nie występowały naturalnie w przyrodzie Węglowodany,
które spożywamy od dziejów cukier jaki spożywaliśmy zawsze występował w
towarzystwie błonnika, związków fenolowych, wody, a ich koncentracja
była niższa (w przeliczeniu na cała masę pokarmu) niż we współczesnej
żywności przetworzonej.Kolejny mit ze Cukier Rafinowany krzepi obalonyowszem cukier jest nam porezebny ale ten naturalny z pożywienia naturalnego nie przetworzonego np:węglowodany w ilości zawartej w porcji ryżu z owocami.w
razie nagłej potrzeby organizm dodatkową porcję cukrów jest w stanie sam
wytworzyć samodzielnie ze źródeł niecukrowych w procesie zwanym
glukoneogenezą.Nic trudnego wystarczy kupować naturalne ,podstawowe produkty; jeśli ktoś twierdzi, że co jeść w takim razie bo trzeba
czytać etykiety, widocznie kupuje samą przetworzoną żywność, bo
w surowym mięsie i warzywach nie ma ani grama dodatku cukru, tak jak i w
produktach sypkich podstawowych typu ryż, kasze ew. mąki- nikt tam
specjalnie niczego nie dosypuje tak mi się przynajmniej wydaje ;)
Podsumowanie
Jak wiec widać, cukry rafinowane trudno jest wykluczyć może nie trudno ale wymaga minimalnej chęci świadomy konsument to zdrowy konsument.Walką dobra będzie ograniczenie konsumpcji
wysoko przetworzonej żywności do minimum i oparcie codziennego na naturalnym jedzeniu jak namnieji przetworzonym może modyfikacje genetyczne sprawią,
że nawet jaja, świeże mięso i ryby zawierać będą cukier… zboża czy warzywa, a nawet orzechy i nasiona. Nasz organizm do
niczego nie potrzebuje czystej sacharozy, którą słodzimy kawę, ani cukru
zawartego w Cieście czy pralinkach owszem Cukier nam jest potrzebny do życia ale ten nie przetworzony naturalny takich jak produkty zbożowe czy warzywa które występują wraz z błonnikiem witaminami i minerałami innymi związkami przez co nie ma gwałtownych skoków glukozy i wolniej się uwalniają dając energie na dłużej.
Czemu Cukier jest zły? Reklama z PRlu pokazuje go w pozytywnym świetle.A na dole pod obrazkiem smutna prawda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz