sobota, 6 lutego 2016

Wartościowe źródła węglowodanów to podstawa często w diecie stosuje takie produkty jak:

Quinoa

Popularność Komosa ryżowej jako zdrową żywność wzrosła gwałtownie w 2006 roku, która skutecznie oznaczała potrojenie  ceny jej wartości. Jest to bardzo wytrzymałe ziarna, które mogą być uprawiane w suchych warunkach i jest jednym z większych źródeł węglowodanów białka wokół. Mimo, jest  to doskonały wybór wysokiej białka dla wegan i wegetarian.

Kaniwa

Kaniwa (ka-nyi-wa) jest reklamowa jako nowa komosa ryżowa 9quinoa)  jest ziarna są drobniejsze nie co, ale równie pożywne. Jest ona ciemno czerwona-brązowa ziarna z o orzechowym posmaku, które mają wysoką zawartość białka  Ponadto, jest to dobre źródło błonnika i minerałów takich jak wapń, żelazo i cynk, co czyni ją idealnym pożywieniem można spokojnie ją uwzględnić w diecie wegetariańskie i wegańskie. Podobna do quinoa, Kaniwa jest uniwersalnym ziarnem, ale sama produkcja handlowa wymaga jeszcze trochę pracy jest jeszcze ona dosyć mało popularna w Polsce co z czasem myślę ze to się zmini tak jak w przypadku komosy ryżowej.

ps:jeszcze mamy takie ziarna jak Amarantus sorqo i wiele wiele innych, ale o nich wspomnę niebawem ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz