Wartościowe źródła węglowodanów to podstawa często w diecie stosuje takie produkty jak:
Quinoa
Popularność
Komosa ryżowej jako zdrową żywność wzrosła gwałtownie w 2006 roku,
która skutecznie oznaczała potrojenie ceny jej wartości.
Jest to bardzo wytrzymałe ziarna, które mogą być uprawiane w suchych
warunkach i jest jednym z większych źródeł węglowodanów białka wokół.
Mimo, jest to doskonały wybór wysokiej białka dla wegan i
wegetarian.
Kaniwa
Kaniwa (ka-nyi-wa) jest reklamowa jako nowa komosa ryżowa 9quinoa) jest ziarna są drobniejsze nie co, ale równie pożywne. Jest ona ciemno czerwona-brązowa ziarna z o orzechowym posmaku, które mają wysoką zawartość białka
Ponadto, jest to dobre źródło błonnika i minerałów takich jak wapń,
żelazo i cynk, co czyni ją idealnym pożywieniem można spokojnie ją uwzględnić w diecie
wegetariańskie i wegańskie. Podobna do quinoa, Kaniwa jest uniwersalnym ziarnem, ale sama produkcja handlowa wymaga jeszcze trochę pracy jest jeszcze ona dosyć mało popularna w Polsce co z czasem myślę ze to się zmini tak jak w przypadku komosy ryżowej.ps:jeszcze mamy takie ziarna jak Amarantus sorqo i wiele wiele innych, ale o nich wspomnę niebawem ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz