Teraz Rynek bardziej się stosuje do konsumenta
Polscy producenci żywności coraz chętniej ograniczają skład produktów uznawanych za nie zdrowe.Ograniczają wielkość opakowań by łatwiej można było kontrolować ilości spożytego pokarmu w ciągu dnia tak zwana żywność w formie przekąski rezygnują tym samym z opakowań rodzinnych. Ograniczają też zawartość kaloryczną.Mniej dodaje się cukru czy soli obniża zawartość tłuszczy.W miejsce konserwantów sztucznych dodaje się konserwanty pochodzenia naturalnego np:barwniki np:E100(kurkumina) kolor żółty,E 160a (karotenoidy i beta-karoten)występuje w marchwi kolor pomarańczowy E 162 (czerwień buraczana i betanina)E 140(chlorofile i chlorofiliny)zielony. Witaminy symbol E300 to kwas askorbinowy czyli
witamina C,Cytryniany wapnia, E333 Kwasy Omega3,witamina D3 (E671albo E440 pektyna czyli inaczej błonnik który występuje naturalnie w pożywieniu.
Przykładowa lista takich produktów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz